Endodontologie

Wat is endodontologie?

Endodontologie is een onderdeel van de tandheelkunde dat zich bezighoudt met ziekten van de pulpa (holte waar de tandzenuw zich in bevindt). In iedere tand of kies bevindt zich een pulpa. Dit is levend weefsel dat bestaat uit zenuwvezels en bloedvaatjes. Een endodontoloog is een tandarts die zich gespecialiseerd heeft in het uitvoeren van endodontische behandelingen (wortelkanaalbehandelingen met behulp van een microscoop).

Waarom een wortelkanaalbehandeling?

Een wortelkanaalbehandeling (ook wel zenuwbehandeling genoemd) is nodig wanneer het wortelkanaal van uw tand of kies ontstoken is. Dit kan het gevolg zijn van tandbederf, een lekkende of diepe vulling of een harde klap op een tand. Wanneer de zenuw ontstoken raakt en vervolgens afsterft, kunnen de aanwezige bacteriën een ontsteking van de wortelpunt veroorzaken. Als de ontsteking niet tijdig bestreden wordt, zal uw tand of kies uiteindelijk verloren gaan.

Behandeling

Door middel van een plaatselijke verdoving, kan een wortelkanaalbehandeling pijnloos worden uitgevoerd. Via een klein gaatje in uw kies of tand, maakt onze endodontoloog de wortelkanalen schoon en bacterievrij. Daarna worden de kanalen opgevuld en wordt er een vulling in de tand of kies geplaatst.