Mondhygiëne

Naar de mondhygiënist

Om uw gebit gezond te houden, is tandenpoetsen niet altijd voldoende. Een periodieke gebitsreiniging door één van onze mondhygiënisten is een goede aanvulling op uw mondzorg thuis en kan tandplak en daarmee tand(vlees)problemen voorkomen.

Uitgebreide gebitsreiniging

Tijdens een professionele schoonmaakbeurt verwijderen we alle harde en zachte aanslag van uw tanden en kiezen en wordt uw hele gebit (inclusief zichtbare worteloppervlaktes en tussenruimtes) grondig gereinigd en gepolijst. Doordat nieuwe bacteriën zich moeilijk hechten aan het gepolijste tandoppervlak is het daarna eenvoudiger om zelf uw gebit schoon te houden. Deze behandeling wordt regelmatig afgesloten met een beschermende fluoridelaag.

Wat doet een mondhygiënist?

In onze praktijk werken gediplomeerde mondhygiënisten die behalve preventieve behandelingen (het voorkomen van tand(vlees)problemen) ook curatieve werkzaamheden uitvoeren, zoals de behandeling van tandvleesaandoeningen en beginnende cariës. Ook besteden onze mondhygiënisten ruimschoots aandacht aan een goede mondzorg thuis.

Preventie

Het is verstandig uw kinderen al op jonge leeftijd goede mondgewoonten aan te leren. U kunt er mondproblemen zoals gaatjes en tandvleesontsteking op latere leeftijd mee voorkomen.

Gaatjes en tandvleesontstekingen voorkomen. Hoe doen we dat?

Eerst analyseren

De tandarts, mondhygiënist of preventie assistent kijkt naar poetsgewoontes, mondverzorgingsmiddelen en gewoontes op het gebied van voeding. En geeft u daarna inzicht in het risico dat uw kind heeft op de ontwikkeling van gaatjes en tandvleesontsteking.

Preventieafspraken

Om de mondgezondheid van uw kind te blijven volgen, maken we preventieafspraken. De benodigde frequentie is afhankelijk van het risico dat uw kind heeft op gaatjes (cariësrisico). We bepalen dit risico aan de hand van een wetenschappelijk onderbouwd schema – op basis van onder andere kwaliteit van mondhygiëne, cariësontwikkeling en doorbraak van tanden en kiezen.

Aanvullende preventie in de praktijk

Soms stelt de tandarts of mondhygiënist vast dat een aanvullende behandeling nodig is. Zoals het aanbrengen van fluoride of een sealant, dit is een laklaagje om diepe groeven in de kiezen af te dichten. Deze aanpak kan bijdragen aan een betere bescherming tegen gaatjes.

Volledige vergoeding

Voor kinderen tot 18 jaar worden alle preventieve mondzorgbehandelingen volledig vergoed vanuit uw basisverzekering. U betaalt hiervoor geen eigen risico.

Alle voordelen voor u en uw kind op een rij:

  • Een goed gebit betekent ook een fijne ervaring bij de tandarts.
  • Goede poetsers zijn eerder zelfstandig.
  • Een gezonde gewoonte zorgt een leven lang voor een gezonde mond.

Geef uw kind een gaaf gebit

Dat is toch de beste start die u uw kind kunt geven? Met ons kidspreventieplan leggen we vanaf jonge leeftijd een goede basis voor een gezonde mond op latere leeftijd. Vraag uw tandarts naar meer informatie of maak direct een kidspreventieafspraak. Wij werken samen met u en uw kind aan een gezond gebit!

Hieronder vindt u informatie over veelvoorkomende tandproblemen en hoe deze voorkomen kunnen worden. Kijk ze gerust door en neem de tips mee in uw dagelijkse routines.